KANKERPAGINA

FRANK STOLVOORT

  

PIETJEPET

1e OPERATIE

Ik moest op vrijdag 23 april het ziekenhuis in voor de eerste operatie: een PDT behandeling. Voorafgaande aan de operatie moest er nog veel gebeuren en was alles erg hectisch geweest. Na het eerste onderzoek in het AVL op 14 april moest ik nog bloed laten prikken, een longfoto en een hartfilmpje laten maken, moest er een echo van de hals gemaakt worden om te kijken hoe het met de lymfklieren was en de anesthesist moest me zien. Maar eerst was er een afspraak met een verpleegkundige die me alles zou uitleggen over de operatie en de opname.

      

 

DE VOORBEREIDINGEN

23 april, 's ochtends om 9 uur, meldde ik me samen met Kathy weer in de polikliniek voor een afspraak met verpleegkundige Brigitte Hofman. Zij is werkzaam op de verpleegafdeling, maar daarnaast is ze er ook voor uitleg en instructies over de opname. Ik had een enorme lijst met vragen op papier gezet. Ik wilde van alles weten. een aardige vrouw die rustig de tijd nam en alles uitlegde. 

Het ging om een PDT behandeling [Photo Dynamic Therapy]. Ik zou dagen van te voren ingespoten worden met de vloeistof Foscan, een lichtgevoelige vloeistof. Deze vloeistof zou in een ader ingespoten worden en zich door het hele lichaam verspreiden. De vloeistof verspreid zich vooral in de kankercellen en wordt niet actief totdat het blootgesteld zou worden aan licht. Door een laserstraal op de tumor zou de vloeistof geactiveerd worden en zouden de kankercellen vernietigd worden. Het voordeel van deze behandeling: de tumor hoeft niet weggesneden te worden met schade aan mond en kaak en de gezonde cellen zouden te maken krijgen met minimale schade.

Brigitte Hofman vertelde dat er één groot nadeel was aan  deze nieuwe manier van behandelen: de pijn. In de mond zou een brandwond ontstaan en daarnaast moest ik dagen in het donker verblijven anders zou de vloeistof foscan letterlijk ontwikkelen en zou ik van binnenuit levend verbranden. Tijdens het lange gesprek werden de emoties teveel. Ik moest janken, het ging ook allemaal zo snel opeens dat ik het nauwelijks kon begrijpen. 

Grappig was dat een aantal dagen daarvoor mij iemand vertelde dat een arts van het AVL op tv was geweest om te vertellen over de nieuwe behandeling. Arts Bing Tan was op tv geweest en hij zou ook de operatie uitvoeren. Ik had hem al ontmoet tijdens het eerste onderzoek in het AVL, hij was degene die het had over een schoolvoorbeeld.....

                     

DE LUXMETER

Ik werd naar huis gestuurd met een Luxmeter, een apparaatje wat lichtsterkte kan meten. Ik moest thuis nogal wat voorbereidingen treffen. De lampen in huis moesten vervangen worden door 15 watt lampen. Ik moest alle lichtbronnen in huis en in en om de flat meten. Dit moest allemaal genoteerd worden. Ook moest ik mijn ramen blinderen, dus de stad in en landbouwplastic gekocht. Dit voor de ramen en daaroverheen grijs doek anders was het wel erg zwart allemaal. 

                 

 
De Luxmeter testte overal de hoeveelheid licht.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

In die week werd er dus ook een longfoto gemaakt en een echo van mijn lymfklieren. Ik was er doodsbang voor.... wat als ze opeens konden zien dat het uitgezaaid was naar longen of lymfklieren? dinsdag 21 april moest ik me om 11.00 uur melden aan de balie radiologie in de nieuwe hal van het ziekenhuis. De kamers voor de thorax en de echo bevinden zich in het oude gedeelte. Wat een groot verschil zeg. Samen met Kathy in de wachtkamer totdat we werden geroepen. Ik weet niet meer of eerst de thorax of eerst de echo werd gemaakt. De longfoto was zo genomen. Voor de echo moest ik op een bank liggen met een kussen onder mijn bovenrug, zodat mijn hoofd achterwaarts lag. Het licht werd gedimd en een man spoot gel op mijn hals en ging er met het echo apparaat overheen. Hij kon meteen vertellen dat hij geen bijzonderheden zag, dus geen uitzaaiingen. Pfff wat een opluchting!!!!

Het hartfilmpje was binnen 1 minuut gemaakt. Ik moest gewoon op een behandeltafel gaan liggen en ik kreeg allerlei stickers met draden opgeplakt. De vrouw stelde me op mijn gemak dat het zo gebeurd was. In de ruimte hing minstens 1 Chinese papieren paraplu tegen het plafond. Zeker om de kille ruimte gezelliger te maken.

Op woensdag 21april met Jan naar de anesthesist. Het was een kort gesprek met een heer die vroeg naar mijn gewicht, luisterde naar de longen, etc, etc. Ik vertelde wel dat tijdens de hernia operatie in 2003 na de operatie bleek dat ik een lage bloeddruk hield. Binnen een paar minuten stonden we weer buiten. Lekker weer naar huis.

                  

DE OPNAME

Vriend Jan bracht me die vrijdag op 23 april naar het ziekenhuis. De nacht daarvoor had ik haast niet geslapen, ik was zo ontzettend zenuwachtig voor alles wat ging komen. Ik had mijn rugzak volgepropt met allerlei spullen. Het was net als op vakantie gaan, heel veel troep en kleren bij me. Liever te veel dan te weinig. Ik had er geen zin in dat ik mensen was moest meegeven. In het ziekenhuis aangekomen bracht een gastvrouw ons naar de 5e etage en daar moesten we plaatsnemen in de pantry wat een patiënten- en bezoekersruimte is met een eigen keuken. Uit de automaat konden we koffie pakken. We zouden gehaald worden door iemand van de verpleging. In de pantry zat ook iemand te wachten i.v.m. een opname. Tijdens een kop koffie uit de automaat kwamen we er achter dat we  dezelfde behandeling zouden krijgen, het bleek dat dat mijn kamergenoot was.

Ik had bij de voorbesprekingen aangegeven dat ik niet met een vrouw op de kamer wilde liggen en dat ik het liefst alleen wilde liggen. Niet met een vrouw omdat je dan wat makkelijker in en uit bed stapt... Alleen ging niet door, want we werden opgehaald naar onze kamer gebracht. Ik kwam te liggen op afdeling 5c kamer 7 aan het eind van de gang. Op de kamer schoot ik meteen door naar het raam om daarmee aan te geven dat dat mijn plek zou worden. De kamer was voor twee personen en had een eigen badkamer en toilet. Verder behoorde tot de standaard uitrusting een tv boven het bed. Ook telefoon stond op ieder nachtkastje en ook deze was gratis te gebruiken. Aangezien ik nog geen mobieltje had erg welkom.wat een luxe vergeleken bij het Slotervaart ziekenhuis een jaar daarvoor. 

Vriendje Jan ging weg en ik voelde me ontzettend alleen. Ik weet niet meer wanneer hij wegging. volgens mij toen ik werd geroepen voor een intakegesprek met de zaalarts. Van alles werd er genoteerd in de blauwe map, het behandeldossier. Terug op de kamer kon ik mijn tas uitpakken en de kast inrichten. Ik had van alles bij me en de ruimte was eigenlijk te klein. Achter het bed was tegen de muur een stang bevestigd waar allerlei apparatuur aangekoppeld kon worden. Ik had drie petjes bij me.....en die konden daar mooi opgehangen worden. De afsluitbare kledingkast was snel gevuld. 

                 

 
Een tweepersoonskamer in het AVL met eigen badkamer.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

Van die dag kan ik me verder weinig herinneren. Ik weet niet meer wie er op bezoek is geweest. Kathy zal wel zijn geweest denk ik. Willemiek weet me nu te vertellen dat ze 10 minuten is geweest en dat we samen hebben gehuild. Ik weet er niet veel meer van..... Ah ik herinner iets: de vrijdag mocht ik nog van mijn kamer af en ik besloot dus zo weinig mogelijk op de kamer te blijven. 's Middags ontdekte ik de internetruimte op de 5e etage. 's Avonds heb ik nog een aantal mensen gemaild waaronder Willemiek. Ik ben een aantal keer gaan kijken of er nieuwe emails waren. 

Op de foto boven zie je gewone gordijnen hangen op de kamer. Deze werden de vrijdag al verruild voor zware gordijnen die totaal geen licht doorlieten. Iemand van de verpleging stond te wiebelen op een trapje om de gordijnen te verwisselen en maar stoeien met de haakjes lol. Op de buitenkant van de deur, een schuifdeur, werd een papier opgehangen met in vette grote letters: PAS OP PDT BEHANDELING!!!

Overdag ook veel buiten geweest op het dakterras van het ziekenhuis. Een prachtig dakterras met een hele moderne constructie als gedeeltelijk dak. Allemaal frisse nieuwe tuinmeubels. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de omgeving rond het ziekenhuis. Met helder weer kan je ver kijken. Vooral veel vliegtuigen te zien tijdens het opstijgen en het landen op schiphol.'s Avonds ben ik nog een wandeling wezen maken buiten het ziekenhuis nadat ik de verpleging had gevraagd of dat wel mocht. Daarna leerde ik mijn kamergenoot beter kennen. Hij kwam uit Drente waar op zich niks mis mee is maar hij sprak ook zo.....  Vanaf dag 1 had ik moeite om hem te verstaan. Wat praatte die man onduidelijk in heftig dialect. Hij was al eens behandeld voor de tumor in zijn mond en lip maar dit was niet voldoende gebleken. Eerder had hij in een ander ziekenhuis gelegen met door zijn lip een buisje met radioactieve vloeistof. Nu moest er een tumor verwijderd worden in zijn mond. 

                  

DE INSPUITING

Ik was zoals gewoonlijk vroeg wakker en ik stapte meteen uit bed, schoot iets aan en ging de gang op richting internetruimte en de koffieautomaat in de pantry. Nog een paar uur vrij om te bewegen en dan was het 8 dagen minstens opgesloten zitten op de kamer. Na het douchen kwam om 8 uur het ontbijt, je gelooft het niet maar er kwam een ontbijtkar langs met van alles en nog wat. Kies maar uit en het was aanwezig! Ik had toen al het idee dat het wel een hotel leek, jammer dat het zwembad en de sauna waren vergeten. Na het ontbijt ben ik nog buiten geweest om de laatste uurtjes te genieten van de buitenlucht.....

Die zaterdag had Brigitte dagdienst, de verpleegkundige die ook alles had verteld over de opname. Om ongeveer 12 uur kwam ze de kamer op om te vertellen dat een arts zo zou komen om de vloeistof foscan in te komen spuiten. Ze had een stapeltje handdoeken bij zich en een rol tape. de gordijnen gingen dicht en over de lamp boven het bed werden twee handdoeken gelegd om het licht te dimmen. De handdoeken werden aan de lamp vast getaped zodat ze er niet vanaf konden vallen. Het grote licht op de kamer ging uit. 

Een arts kwam binnen en hij had een bakje bij zich met twee enorme spuiten met hele donkere vloeistof. Denk maar aan de grootste plastic injectiespuit die je je maar kan bedenken. Ik was als eerste aan de beurt en moest op bed gaan liggen. Onder de arm werd een handdoek gelegd en net als bij bloedprikken werd de arm afgebonden en moest ik een vuist maken.  De arts bracht eerst een infuusnaald in in de arm, niet in de pols, de spuit werd daarop aangesloten. Hij zei nog 'daar komt ie'. Hij spoot de spuit leeg en langzaam begon mijn arm pijn te doen. Volhouden en ademhalen!

Nadat de arts weg was kregen we de lunch. Normaal moest je naar de pantry om te lunchen, maar nu kwam er een medewerker van de pantry en die vroeg wat je wilde en kwam het later netjes op een dienblad brengen. Na de lunch kwam verpleegster Brigitte vragen hoe het ging en ze vroeg of ze nog iets kon doen. Mijn kamergenoot riep voor de grap: graag twee broodjes hamburger met alles erop en eraan. We lachten en Brigitte verliet de kamer. Een kwartier later werd er aan de deur geklopt en stapte er iemand binnen met twee broodjes hamburger............... ongelooflijk wat een service!!!!!

                     

 
 
Antoni van Leeuwenhoek: spiegeling in gevel, brandkraan bij dakterras, afvalbak in de hal.

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

Ik werd woensdag 28 april pas geopereerd en ze hadden me de keuze gegeven om naar huis te gaan of in het ziekenhuis te blijven. na lang nadenken had ik al besloten om in het ziekenhuis te blijven. Thuis was ik alleen en kon ik de deur dus niet uit om boodschappen etc te doen. Mijn kamergenoot had besloten om zaterdagavond naar huis te gaan. Heerlijk dacht ik lekker alleen op de kamer de komende dagen! Hij zou worden opgehaald door een taxi en deze zou hem naar zijn woonplaats in Drente rijden. Om 8 uur bleek de taxi al voor de deur te staan terwijl deze voor half 11 besteld was. De taxi kreeg te horen dat het nog licht was en hij zijn vrachtje nog niet kon meenemen. Hij kon kiezen of terugrijden en later weer naar Amsterdam of wachten in Amsterdam. hij bleef wachten tot het donker was. 

Toen het goed donker was kwam een verpleegkundige vertellen dat hij zich helemaal kon inpakken om naar buiten te gaan. Hij had een klein mutsje, handschoenen, een donkere zonnebril en een sjaal bij zich. Eenmaal ingepakt kwam de verpleging hem halen om hem door het gebouw te helpen. Op de kamer was de verpleging niet tevreden over het bedekken van zijn huid. Hij deed zijn sjaal anders en dacht dat het zo goed was. Nee nog niet goed genoeg zei de verpleging en na de nodige aanpassingen durfden ze het aan om hem door het gebouw heen te loodsen.

De telefoon was erg welkom, ik heb zelf veel gebeld en werd ook vaak gebeld. Heerlijk om 's avonds die afleiding te hebben. De dagen daarna kwamen de eerst kaartjes binnen. Ook kan ik me herinneren dat ik bezoek had van een paar collega's en mijn manager. Niet overdreven veel bezoek maar wel erg prettig, ik keek overdag naar het bezoekuur uit. Vreselijk om daarna weer alleen te zijn. Op de tv was geen filmkanaal. In het ziekenhuis was 1 videospeler aanwezig voor patiënten. Dus dat kon ik ook schudden. In overleg met verpleging mocht ik mijn videospeler van thuis laten halen. Helaas lukte het niet om het geluid bij de beelden te krijgen. Een verpleger is voor mij in het hele ziekenhuis op zoek gegaan naar een scartkabel en verlengsnoeren. Helaas zijn moeite ten spijt, beeld was er wel maar geen geluid. De volgende dag kon ik van Karin, een vriendin, een kleine tv lenen om de video daarop aan te sluiten. Dus bij het bed de tafel met daarop de tv en video. En dat naast de tv die boven het bed hing. Volgens mij had Kathy een stapel videobanden kunnen regelen. Overdag kon ik dus films kijken. Daarnaast had ik wat tijdschriften om te lezen. 

Op de eerste dag na de injectie mocht ik aan niet meer dan 100 Lux lichtsterkte blootgesteld worden. Per dag ging dit 100 Lux omhoog en dat viel me mee. Ik hoefde niet in het pikkedonker te zitten, maar ik werd wel steeds gewaarschuwd om van de gordijnen af te blijven en deze dicht te laten. Ik was dus de hele dag alleen op mijn kamer tot het bezoekuur. Geregeld kwam de verpleging bij me binnen, namen een stoel en gingen bij me zitten. Ze vroegen dan hoe het met me ging en ik zei dat het allemaal ok was. Toen voor het eerst vroeg een verpleegster zich af of ik me wel realiseerde wat er allemaal met me aan de hand was. Of ik de situatie wel ernstig genoeg inschatte, of ik er niet te licht over dacht. Ik ontkende steeds en zei dat ze zich vooral niet om mij druk moesten maken en vooral aandacht moesten geven aan patiënten die het wel nodig hadden....... op een geven moment was de maat voor ze vol. lees daarover later op deze pagina meer.

Dinsdagavond na twaalven kwam mijn kamergenoot terug, weer gebracht met de taxi. Mijn god wat zag die man eruit. Zijn gezicht en handen zaten onder de brandblaren. Echt heel erg was zijn gezicht opgezet. Hij hield in het begin vol tegen de verpleging dat hij echt niet in het licht was geweest. Ik kan me herinneren dat een verpleegster tegen mij zei dat dat door niemand werd geloofd. Dagen daarna werd duidelijk dat hij op weg naar huis in de taxi zijn sjaal en handschoenen had af- en uitgedaan. Hij zag er ook uit als iemand die een hele dag op het strand in Benidorm had gelegen met een zonnebril op en in slaap was gevallen. Die nacht liep ook het vocht uit alle blaren in zijn gezicht zodat zijn lakens helemaal nat waren en hij op de bel drukte voor de verpleging. Erg stom van hem om alle waarschuwingen naast zich neer te leggen.

Dinsdagavond met een pilletje gaan slapen....

                        

DE EERSTE OPERATIE

Woensdag 29 april was ik tussen 10.00 uur en 10.30 aan de beurt voor de operatie. Dokter Tan was de avond daarvoor nog aan het bed geweest om uit te leggen wat er ging gebeuren en antwoord te geven op een aantal vragen die ik had. 's Ochtends mocht ik nog douchen maar niet meer ontbijten. Ik mocht alleen water hebben, dat viel erg tegen, ik kan niet zonder koffie in de ochtend. Na het douchen moest ik een blauw operatie schort aan, de onderbroek bleef aan. Ik werd door twee verpleegsters naar de ok gebracht. Het behandeldossier lag aan mijn voeteneinde. ook nu moest ik in het donker blijven dus laken en deken gingen over mij heen en zag dus niet waar we naar toe gingen. Vreemde gewaarwording, je wilt zo graag kijken wat je hoort en kijken wat er gebeurd.....

                 

 

Operatiekamer in het AVL.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

Ergens bij de OK werd ik ik in de wacht gezet, dus niet alleen uitslaapkamer maar ook ontvangstruimte. Afschuwelijk want ik moest onder het laken blijven. Daar lig je dan doodstil, je wilt niet bewegen omdat je bang bent dat er bijvoorbeeld een arm onder de dekens vandaan schiet. De mensen die daar werkten hadden nogal lol met elkaar. Ik hoorde ze grapjes maken over een doos chocolade die ze hadden gekregen. Ik riep voor de grap dat ik er ook één wilde en een hele vriendelijke verpleger reageerde: ja dat zou je wel willen hèèè, dat kan je vergeten! We moesten lachen. 

Ik werd na een tijdje naar de ok gebracht en daar mocht ik onder de dekens vandaan, het licht stond heel erg laag en ik was heel nieuwsgierig hoe het er allemaal uitzag. Ik zei dat ook en ze deden moeite om me alles te laten zien. Een mannelijke anesthesist bracht het infuus in en vertelde wat er ging gebeuren. Ik kreeg de verdoving ingespoten en mocht gaan tellen. ik hoorde ze nog zeggen: tot zo meteen slaap lekker.

Toen ik bij kwam lag ik weer op de uitslaapkamer en ik weet nog dat ik de geluiden om me heen langzaam opnam en beetje bij beetje knipperend mijn ogen opende. Na een tijdje wilde ik rechtop gaan zitten om een gesprek te volgen en me er tegen aan te bemoeien. Die aardige verpleger stoof op me af dat ik vooral moest blijven liggen en rustig moest doen. Hij zei dat ik wel helder genoeg was om opgehaald te worden. Hij zou bellen naar de afdeling zodat ze me zouden komen halen. 

Geen idee meer hoe laat het was, geen idee meer wat er gebeurde terug op de kamer, geen idee wie ik die dag heb gezien. Denk dat ik nog lekker verdoofd was. Er zat een bobbel in mijn mond maar ik kon het moeilijk voelen. Ik kan me wel herinneren dat Bing Tan die mij had geopereerd op de kamer kwam en vroeg hoe het ging. Ik reageerde nogal enthousiast dat het prima ging en alles ok was. Een beetje te positief achteraf.....

Bekijk de uitzending over de PDT behandeling in het televisie programma Eén Vandaag op 7 december 2006. Hierin de arts Bing Tan die ook mij heeft behandeld. Het is helaas heel klein beeld. Kies wel de juiste voorkeurinstelling anders is de video niet goed te zien.

                    

 
Een PDT-behandeling op TV. Arts Bing Tan die mij opereerde is ook in beeld.
Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken.

                 

NA DE OPERATIE

Ik zat wel aan de pijnstillers maar die avond kwam er een pijn opzetten ongelooflijk. In mijn mond zwelde iets op en werd steeds groter. De pijnstillers werden toegediend: in het begin paracetamol 500 mg, maar 's nachts ging het helemaal mis. Ik had nog nooit zo'n pijn gehad en de medicatie werd opgevoerd. De nacht daarop was de pijn zo hevig dat ik niet meer wist waar ik het moest zoeken. Ik trapte op een gegeven moment zelfs het blauwe schot aan het voeteinde van mijn bed uit de sponning. Het kon me allemaal niet schelen. Een geïrriteerde verpleegster [de trut] kwam kijken wat er nu weer aan de hand was. Ze was de eerste bij wie ik mij niet op het gemak voelde en die me irriteerde door haar houding. Wat is dat toch met nachtzusters, het lijkt wel of die altijd chagrijniger zijn dan de dag en avondverpleging.

Ik kreeg meer medicatie om de pijn te onderdrukken. De zwelling, de brandwond in mijn mond was inmiddels zou groot dat ik met het puntje van mijn tong onmogelijk nog mijn ondertanden of onderste kiezen kon aanraken. Ik zag in de spiegel dat die zwelling zwart en gelig was. Net of het ieder moment open kon spatten en de pus er uit zou lopen.

Besloten werd om me aan de morfine te zetten. Ik mocht geloof ik vier spuiten per dag en die moest ik zelf verdelen. Ze vroegen ook steeds hoe het me de pijn ging, ik moest steeds een cijfer geven tussen de 1 en 10. Daarnaast kreeg ik bezoek van een pijnarts die met me kwam overleggen wat te ondernemen. Naast de morfine kreeg ik ook nog andere pijnstillers om die verdomde pijn maar te onderdrukken. Vaak kwam een mannelijke verpleger [...] de morfine geven door middel van een injectie in mijn dijbeen. Ik lag in bed alleen in tshirt en zonder onderbroek. Ik sloeg de dekens opzij en hop daar ging de prik. Het kon me allemaal niets meer schelen. Nu weet ik hoe het is als je verslaafd bent. Wat een verademing, wat een verlichting. Ik voelde me gelijk helemaal wegzakken en ontspannen. Pure dope dat spul!!!!!!

Tijdens dit schrijven lopen opeens de tranen over mijn gezicht. gebeurde tijdens de eerste pagina schrijven ook al. nu moet ik denken aan de pijn en het feit dat ik me toen zo verdomd klote voelde.........

Ik weet nog dat ik door de brandwond in mijn mond verbrand vlees rook en proefde. Het eten ging niet meer en drinken ging bij kleine beetjes. In het begin een rietje gebruikt om zo klein mogelijke slokjes te nemen en zo min mogelijk pijn te hebben. Volgens mij heb ik in het ziekenhuis alleen maar vla en yoghurt gegeten. Kan me ook herinneren dat er voor mij meer fruitcocktail werd ingeslagen. Of was dit nu de tweede operatie..... ik weet het niet meer, ben ik kwijt.

Mijn kamergenoot had nog steeds heel erg last van de verbranding van gezicht en handen, maar toch leek hij de pijn beter te doorstaan. Was ik dan zo'n mietje die niet tegen de pijn kon. Ik kon het niet uitstaan en voelde me een  beetje alleen hierin. De verpleging nam het heel serieus en praatte er ook over met me en luisterde. Ook de pijnarts was erg aardig en kwam iedere dag kijken hoe het ging. Ze was een iets oudere vrouw met grijs kort haar. Heel erg instemmend en ze knikte ook veel als ik tegen haar sprak.

Nu een mooi verhaal: Een paar dagen na de operatie kwam er een vrouwe in witte jas mijn kamer instormen en ze stelde zich voor als mondhygiëniste van het AVL. Ze vroeg hoe het ging en stelde voor dat ik begon te spoelen met perio-aid. Een vloeistof om de boel te reinigen in mijn mond. Ze pakte een lampje in penformaat en vroeg me mijn mond te openen. Ik riep: ben je gek! dat licht kan mijn mond doen verbranden. Ze stamelde wat van ja ja is best mogelijk en liep weg. Ik drukte op de bel en de verpleegster die binnenkwam vertelde ik wat er was gebeurd. Ze stoof weg want er was nog iemand op de etage waar ze langs zou gaan..... Achteraf hoorde ik van arts Bing Tan dat het lampje geen probleem was geweest.... maar hij vond het wel goed dat ik heel voorzichtig was geweest.....  

Ik zit tijdens het typen te denken en te denken over wat er al die dagen is gebeurd. Ik weet het haast niets meer... hopelijk dat mensen die dit lezen me kunnen helpen om de boel terug te halen. laat het me weten!

           

'S AVONDS NAAR BUITEN MOGEN

Op dag 6 of dag 7 na het inspuiten van de vloeistof mocht de deur van de kamer openblijven staan en kon ik in de deuropening staan. Ik checkte dit door de luxmeter op de gang te houden. De sterkte moest kunnen volgens de gegevens. Ik wilde zo graag mijn kamer af dat een verpleegster de luxmeter nam en 's avonds laat het hele ziekenhuis doorging om alles te meten. zelfs buiten ging ze de lichtsterktes meten van de straatlantaarn. Het is jammer dat ik haar naam kwijt ben, ze was het allerliefste van allemaal. Ze waren op 1 na allemaal zo aardig en lief, ook de mannen,  maar zij stak er met kop en schouders boven uit!

Ze kwam terug en deelde haar bevindingen mee. ik mocht van mijn kamer af mits.................

  • Ik hele donkere geen lichtdoorlatende kleding zou aantrekken

  • Mijn gezicht helemaal zou inpakken met een sjaal

  • Een zonnebril zou dragen maar dat licht niet achter mijn zonnebril zou komen en ik niet pal onder de lampen in de gang op de etage zou door lopen. de muren aanhouden dus.

  • Ik in de hal bij de liften drie halogeenlampen zou ontwijken en helemaal aan de kant zou lopen

  • Buiten voor de ingang van het AVL niet pal onder de straatverlichting zou gaan staan

Oh wat was ik blij dat ik mijn kamer afmocht. Ik wist dat het overdag trouwens erg mooi weer was geweest en dat de zon volop had geschenen. Dagen merkte ik er helemaal niets van op mijn kamer in het AVL. Ik liet me graag betuttelen als een kind door de verpleging. Ik moest me aankleden en zij zou checken of het in orde was. Ik  mocht trouwens alleen van de kamer af als ik constant de luxmeter in mijn handen hield om alles te checken.

                      

 
Antoni van Leeuwenhoek: op het dakterras een kraan en het mooie zonnescherm.

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

Schoenen, sokken, een broek, tshirt met daaroverheen een sweater met capuchon, grijze dikke sjaal, zwart petje met klep, zwarte wollen gevoerde handschoenen en een zonnebril het werd goed bevonden en de verpleegster begeleidde me tot aan de lift. De sjaal had ik tussen mijn ogen en de zonnebril geklemd, een kleine uitsparing voor mijn ogen. Geregeld prikte de haartjes van mijn sjaal in mijn ogen.Ik liep vanuit de lift rechtsaf de hal in richting uitgang. Mijn luxmeter schoot omhoog toen ik in de buurt van de drie halogeenlampen in de hal kwam. Alsof er drie onzichtbare pilaren in de hal stonden liep ik in grote bogen om de lichtbundels heen. 

Het was 11 uur 's avonds en natuurlijk was de hal helemaal uitgestorven. Alleen achter de balie zaten een portier en een bewaker. Ik groette ze vriendelijk maar ze schrokken zich rot van me. Ik voelde hun ogen in mijn rug geprikt toen ik door de draaideur naar buiten liep richting de bankjes voor de deur. Met mijn luxmeter checkte ik voor de zekerheid het hele plein voor het AVL. Ik moest onder mijnzonnebril kijken want ik kon anders niet zien wat de luxmeter aangaf. Alles was in orde en ik kon plaatsnemen op een bankje. Ik kon mijn vermomming afgooien en lekker buiten zitten en genieten van de frisse lucht. Wat een luxe opeens. Iedere avond werd dit de gewoonte, lekker naar buiten met koffie, lekker een rondje lopen om het ziekenhuis.

Als ik rondje maakte pakte ik mezelf weer in. Ik wilde geen risico nemen. Langs het ziekenhuis reden auto's en ik zorgde dat ik niet in de schijnwerpers kwam te staan. Ik draaide me gewoon om op de stoep. één avond heb ik ik zelfs meegemaakt dat ik voor de ingang van het AVL in het zoeklicht van een politiehelikopter stond. Later bleek er ergens in de buurt een overval te zijn geweest. In eerste instantie dacht ik gewoon buiten te blijven en de helikopter te negeren, maar ze bleven me van een afstandje in de gaten houden, ik ben maar naar binnen gegaan.

Ook wilde ik een dag geld pinnen in het Slotervaart ziekenhuis, dus op een zondag helemaal ingepakt er heen. Bij het Slotervaart dacht de portier dat ik een overvaller was. Voordat ik bij de deur was had ik al in de gaten dat de man in paniek was. Zo snel als kon heb ik bij de ingang de vermomming afgegooid. Ach dat was echt zielig voor die man.

Geregeld kwam vriendin Willemiek 's avonds langs om met mij buiten te zitten kan ik me herinneren. Fijn was ook dat zij bereid was mijn was te doen. Over bezoek had ik niet te klagen en mijn prikbord op de kamer hing vol met kaarten. Iedere dag kreeg ik van vriend Jan ook een maffe foto met een heel verhaal op de achterkant. De dame die de post rondbracht waren die rare foto's ook opgevallen.

Inmiddels was er nog een verpleegster die zich afvroeg of ik wel besefte wat er allemaal met me gebeurde. Ze stelde voor om me in contact te brengen met een maatschappelijk werkster in het ziekenhuis. Een afspraak werd gemaakt en in de spreekkamer op de etage had ik een eerste gesprek met Elly Kaats, maatschappelijk werkster van het AVL. 

De pijn aan de wond was nog niet veel minder geworden en ik zat aan een afgemeten hoeveelheid pijnstillers. Op maandag 3  mei kwam 's ochtends tijdens de artsenronde de heer Brekel met een heel gevolg binnen. Hij was verbaasd me nog te zien in het ziekenhuis en riep uit dat ik al lang naar huis had gemogen. Gelukkig was er een verpleegster van de afdeling bij die meteen inhaakte en vertelde dat dit nog niet kon omdat de pijnmedicatie nog niet helemaal in orde was. Het was goed dat zij erbij was anders was ik de deur uitgezet. 

 

NAAR HUIS!

Woensdag 5 mei mocht ik 's avonds in het donker naar huis. De pijnarts had medicatie voorgeschreven en daarmee was het redelijk uit te houden. De zwelling in de mond was afgenomen en er hing in mijn mond een verbrand stuk vlees wat vanzelf los moest komen. Willemiek kwam me ophalen. Ik had een karrenvracht aan spullen. Ik kreeg telefoonnummers mee voor noodgevallen, mijn eerste afspraak voor controle was gemaakt en ik kreeg recepten mee om pijnstillers te halen. Na een laatste gesprek met een hele leuke verpleegster, ook uit Haarlem, kon ik vetrekken.

In de auto was ik ook helemaal ingepakt in sjaal, handschoenen, etc. In Haarlem gingen we eerst naar de apotheek om medicijnen te halen. Fijn om weer thuis te zijn! Het was de hele dag en avond pillen innemen en goed noteren wat ik hoe laat had ingenomen.  Soorten pillen door elkaar en alles moest op een ander tijdstip ingenomen worden. Het eten ging beetje bij beetje, maar ik was toch een paar kilo's al afgevallen.

Voor thuis had ik morfinepleisters, paracetamol met codeïne, diclofenac, oxynorm en de slaappillen. Alles moest op de juiste tijdstippen ingenomen worden en de hele dag hield ik bij wat ik wanneer had ingenomen om de pijn onder de duim te houden.

De medicijnen:

  • Paracetamol 2 stuks/1 gram  per keer: om 8.00, 12.00, 18.00 en 23.00 uur
  • Diclofenac 50 mg: om 6.00 of 8.00, 14.00 en 22.00 uur
  • Oxynorm 10 mg: 6x daags maximaal, zelf te verdelen als de pijn toch door de medicatie heen kwam.
  • Morfinepleister/durogesic: volgens mij eerst 25mg en later ook 50 mg en 75 mg gebruikt.

Men heeft me wel gevraagd waar de pijn mee te vergelijken was. Ik kon alleen maar denken aan een hele ernstige kiespijn en dat twaalf maal zo erg. Naar mate de dagen en weken verstreken werd de hevige pijn steeds minder. Echter de pijn in de tong en de mondbodem hebben tot april 2005 geduurd. De pijn van deze operatie bleef en ik werd al weer geopereerd, deze pijn in de hals kwam er ook bij, toen kwam de pijn van de bestraling erbij.....tja ik kan het moeilijk uitleggen.... Sommige pijn benoem ik al niet meer. Je raakt er aan gewend. Alleen 's ochtends wakker worden met pijn, daar raak ik godverdomme nooit aan gewend denk ik.

Ik kon dus wel naar buiten maar dan wel ingepakt. Zo gingen we op de fiets boodschappen doen. In het ziekenhuis hadden ze me gewaarschuwd geen grappen uit te halen bij winkels of banken. Ik hield hier rekening mee door buiten een winkel mijn zonnebril en sjaal af te doen in de schaduw en dan pas naar binnen stappen. Eén winkelier dacht dat hij overvallen werd....

            

 
Ingepakt tegen de zon over straat om boodschappen te doen.

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

 

AANGEHOUDEN DOOR POLITIE

Op straat ben ik uitgescholden voor van alles en nog wat. mensen hadden de behoefte om hun autoraam open te draaien en me uit te maken voor achterlijke mongool. Mensen reden of liepen zelfs haast ergens tegen aan als ze me zagen. Gasten in een bus van een schildersbedrijf maakten me uit voor Michael Jackson. Het ergste was dat ik op een bloedhete zondag werd aangehouden door de politie.

Om maar niet alle opmerkingen te horen had ik altijd een walkman op, muziek hard. op het houtplein in Haarlem zag ik vanuit mijn ooghoek dat er iets naast me reed. Doorfietsen dacht ik nog. Toen zag ik fel oranje en blauwe strepen en keek opzij. Een agent met zijn arm leunend op het open raam van zijn portier gebaarde dat ik moest stoppen. Dat doe je natuurlijk als oom agent het vraagt. Ik stopte en deed mijn walkman af. Een jong broekie, denk dat ie net haar op zijn piemeltje had, vroeg me: vind je dit normaal?. Ik snapte de vraag niet en zei: wil je iets vragen? Vind je dit normaal? herhaalde hij. Ik zei hem rustig dat hij mij iets wilde vragen maar dat deed hij niet. De agent die de auto bestuurde ging zich er mee bemoeien en vroeg heel geïrriteerd op luide toon: waarom zie je er zo uit, wat is hier de bedoeling van. Ik had er genoeg van en schreeuwde heel erg hard de auto in: Ik zie er zo uit omdat ik kanker heb! en maakte aanstalten om op te stappen en weg te rijden. Ik zag ze schrikken en hoorde ze nog net allerlei verontschuldigingen stamelen. Sukkels! God wat was ik pissig. 

 

HET HERSTEL

Sommige dagen bleef ik binnen omdat de zon te fel was en ik het zat was om helemaal ingepakt over straat te gaan. Het was bloedheet en ik zweette me een ongeluk. Andere dagen had ik juist zin om naar buiten te gaan en pakte ik de fiets om boodschappen te doen.

Toen ik het licht buiten een beetje kon verdragen werd het de gewoonte om met Willemiek iedere ochtend een kopje koffie te doen op het Bloemendaalse strand bij Parnassia aan zee. Ik vroeg zelfs op bewolkte dagen of er een parasol open mocht. Na een aantal keer hoefde ik het niet meer te vragen. Als hans de eigenaar me zag deed hij zelf al een parasol open. Heel erg aardig. Eén keer is het daar mis gegaan en verbrandde ik mijn rug. Ik had een overhemd aan en zat in de schaduw onder een parasol met mijn rug naar de zon.  Gewoon door de kleren heen toch verbrand in mijn nek en op mijn rug.....

In mijn mond hing nog steeds een stukje vlees wat er niet hoorde. Op een avond zat een deel klem tussen mijn voortanden. Ik ben naar de badkamer gegaan en heb er resoluut de schaar ingezet. Zo daar was ik eindelijk vanaf! Ik heb lang aan de pijnstillers gezeten. Het eten deed pijn omdat mijn mond zo ontzettend gevoelig was geworden. Nu maanden na de eerste operatie heb ik nog steeds last van een pijnlijke mond. Door de brandwond is de mondbodem strakker geworden. Met mijn tong kan ik niet overal meer bijkomen. 

Ik herstelde beetje bij beetje en op dinsdag 11 mei had ik mijn eerste controle op de polikliniek van de KNO. Alles zag er goed uit, wat een lekker nieuws. Na een bezoekje aan de verpleegkundige en de diëtiste kon ik naar huis. Om de 3 a 4 weken had ik een gesprek met de maatschappelijk werkster van het AVL. Niet alleen met Elly Kaats gesproken maar ook met Cristien Aalders. Daar besprak ik hoe het met me ging, hoe om te gaan met werk, hoe het ging met sociale contacten, etc. Een grote steun voor me. Ze stellen de juiste vragen op de juiste momenten. Ze weten uit ervaring zo goed wat er allemaal speelt. Echt geweldig. 

      

UITZAAIINGEN

Helaas ging het maar een paar weken goed. Opeens voelde ik een bobbel in mijn hals,  pal onder mijn linkerkaak. Foute boel bleek.

    

PERSBERICHT NKI-AVL

Het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis opende op 8 december 2006 een officieel PDT centrum. Lees het persbericht >

 

NAAR DE VOLGENDE PAGINA

HOME