CESARIA EVORA

FRANK STOLVOORT

PIETJEPET

CARRIÈRE

        
        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988 Een jonge Fransman van Kaapverdische afkomst nodigt haar uit om in Parijs een plaat op te nemen. Dan is Cesaria al 47. Het album krijgt als titel ‘La diva aux pieds nus’, want Cesaria concerteert altijd op blote voeten. ‘Bia Lulucha’, een single uit het album, scoort bij de Kaapverdische gemeenschap. Op 1 oktober geeft ze in Parijs haar eerste concert voor een klein publiek in de New Morning.

1990 Cesaria brengt een tweede album uit “Distino di Belita”. De plaat is een flop, en de platenfirma besluit om een andere richting in te slaan met Cesaria: een akoestisch album.

1991 Onder de begeleiding van de Mindel Band treedt ze op 2 juni op het festival van Angoulême en op 7 juni in de New Morning in Parijs. Eind oktober wordt het album ‘Mar Azul‘ uitgebracht.

1992  ‘Mar Azul‘ wordt op heel wat radiostations gedraaid. Cesaria treedt op 7 juni op de Feria in Nîmes op en de single ‘Miss Perfumado’ wordt in oktober uitgebracht in Frankrijk. Het publiek is enthousiast. Haar concerten in het Parijse Théâtre de la Ville op 11 en 12 december zijn totaal uitverkocht.

1993  ‘Miss Perfumado’ gaat meer dan 300.000 keer over de toonbank in Frankrijk. Cesaria treedt op in Lissabon, ze verkoopt de Olympia in Parijs twee keer uit, verder concerteert ze in Barcelona, het Spectrum in Montréal, Japan en Frankrijk. Dat jaar verschijnt er ook een live-album.

foto's Rai Amsterdam 2 december 2006

1994  Spanje, Portugal, Zwitserland, Afrika, West-Indië, België etc krijgen een schitterend concert van Evora. Cesaria is een wereldster geworden. In het najaar verschijnt een verzamelalbum onder de titel “Sodade, les plus belles Mornas de Cesaria”.

1995  De full-CD “Cesaria” verschijnt in twintig landen, ook in de VS. Sterren als Madonna en Branford Marsalis volgen haar concert in de Bottom Line in New York. Goran Bregovic vraagt haar het nummer ‘Ausencia’ op te nemen voor de soundtrack van Underground, een film van Emir Kusturica.

1996 Cesaria tourt als nooit te voren. Frankrijk, Zwitserland, België, Brazilië, Duitsland, Hongkong, Italië, Zweden, de VS, Canada, Senegal, Ivoorkust en Londen.

1997 Het album ‘Cabo Verde’ komt uit. Het wordt genomineerd voor de Grammy Awards. En opnieuw tourt ze de wereld rond, telkens voor uitverkochte zalen.

1998 Cesaria reist de hele wereld af. Eind oktober brengt BMG ‘The Best of Cesaria Evora’ uit.

1999  Haar nieuwe album ‘Café Atlantico’, wordt in Frankrijk uitgebracht (daar alleen al 300.000 verkochte exemplaren) en later zijn tientallen andere landen aan de beurt. In maart begint Cesaria in Griekenland aan een nieuwe wereldtour. De tournee eindigt in São Salvador in Brazilië.

2000 Café Atlantico is genomineerd voor de Grammy Awards en Cesaria wint de Franse Victoire de la Musique-prijs in de categorie Beste wereldmuziekalbum. Het jaar 2000 staat in het teken van een eerste Latijns-Amerikaanse tournee in Cuba, Mexico, Brazilië, Argentinië en Chili. Na een reeks optredens in Scandinavië in mei begint ze aan een festivaltournee in de VS en Europa.

2001 Cesaria brengt haar achtste studio ‘São Vicenti di longe’ uit. Bijna zestig muzikanten, arrangeurs en geluidstechnici werken mee. Het succes is alweer enorm.

2002 Op 20 juni brengt BMG ‘Anthology’ uit. Daarop staan de favoriete live-nummers van het publiek. Opnieuw trekt ze de wereld rond met haar muziek

2003 September ligt haar 9de studio-album in de rekken: ‘Voz d‘amor‘. Na de Braziliaanse en Cubaanse muzikale escapades, keert Cesaria met dit album terug naar haar roots: ‘The Cape Verdean Music‘.

2004 Cesaria Evora ontvangt voor haar album Voz d'Amor een Grammy Award. Ze tourt de hele wereld over en in Nederland geeft ze vier concerten

2005 Concerten in Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje, Canada, Bulgarije, Rusland, België en ....Nederland

2006 Begin maart wordt wereldwijd haar nieuwe Album Rogamar uitgebracht. Een prachtig album met verschillende soorten muziek, totaal weer anders dan haar vorige album Voz d'Amor.

2009 Cesaria treedt op 29 juni 2009 op in de Melkweg in Amsterdam en op 7 november 2009 geeft ze een concert in het Paard van Troje in Den Haag. Eind oktober is de release van haar nieuwe CD 'Nha Sentimento', geproduceerd door Jose de Silva.