KANKERPAGINA

FRANK STOLVOORT

  

PIETJEPET

DE BESTRALINGEN

Van maandag 16 augustus tot en met vrijdag 24 september 2004 ben ik iedere werkdag bestraald in mijn halsgebied om de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen. Achteraf was ik liever nog vijf keer geopereerd  in het AVL!!! Dat ik dit schrijf is het is begin juni 2005 en ik heb nog steeds veel last van de bijwerkingen van alle bestralingen.......

      

       

VOORBEREIDINGEN

Ik ging iedere dag naar het AVL en moest me melden bij de verpleegkundige in verband met de drain die ik nog steeds had. Bij de arts op de KNO polikliniek moest ik me ongeveer om de vier dagen melden. Pas 30 juli dorst ik het aan om de uitslag van het weefselonderzoek te vragen. Het weefselonderzoek was gedaan op alles wat ze tijdens de operatie hadden verwijderd. 

Ik wilde al een paar weken geen uitslag horen, had het even gehad met slecht nieuws berichten. maar alle verwijderde lymfklieren waren dus onderzocht. Kankercellen waren alleen gevonden in de klier die zo was opgezet door de uitzaaiing. Dat was positief. Minder positief was het feit dat deze klier wel door het kapsel heen was gegaan. het kapsel om een lymfeklier kan je vergelijken met de schil om een appel. De klier was open gesprongen en de kankercellen konden naar buiten. 

De kans op genezing is ietsje minder geworden hierdoor, maar de bestraling zou in ieder geval de eerste vijf maanden voorkomen dat zich een nieuwe uitzaaiing of een ander probleem zich voor zou doen. Tot die tijd was de bestraling actief en de kans heel erg klein dat er iets zou gebeuren. vraag ze je nooit 100% zekerheid te geven want die krijg je niet! December en Januari zouden spannende maanden worden.

Vooraf aan de bestraling moest er nog van alles gebeuren. Er moest een masker gemaakt worden, de machine moest ingesteld worden, ik zou nog voorlichting en uitleg krijgen etc. Ook moesten er hals over kop opeens gebitskapjes gemaakt worden en moest ik naar de kaakchirurg om twee kiezen en een kroon te laten trekken.....

Het was tijdens de tweede keer dat ik in het ziekenhuis lag dat bestralingsarts Coen Rasch me het één en ander aan bed kwam vertellen over de bestraling. Hij had al een behandelplan gemaakt en vertelde dat ik 30 keer bestraald zou worden op de plek van de eerste tumor en de plek van de besmette lymfklier. 23 keer zou de hals aan beide kanten bestraald worden. 

Ze hadden me geadviseerd om eerst nog op vakantie te gaan, want daarna zou het waarschijnlijk even niet meer lukken. Nou dat kon ik vergeten, ik heb alle moeite gedaan om afspraken ter voorbereiding van de bestraling te verzetten, drie keer met Coen Rasch gebeld maar het lukte me niet om afspraken te verzetten. Alle afspraken waren nodig om alle voorbereidingen te doen.

                

  

2 augustus 2004: Antoni van Leeuwenhoek met Kathy en Willemiek, we krijgen uitleg over de bestralingen en kunnen allerlei vragen stellen.

Op 2 augustus moest ik naar het AVL voor meer uitleg over de bestraling. Kathy en Willemiek gingen mee en we moesten ons melden bij de balie radiotherapie. We moesten de gang door waar alle bordjes hingen met teksten als toestel A2, toestel a3, Simulator, CT-scan.... ja de laatste was wel bekend.

Een vriendelijke dame nam ons mee in een heel klein kamertje. Het was eigenlijk te vol met vier personen. Ze gaf me informatie en we konden vragen stellen. In mijn schrift, met alle vragen en aantekeningen van ziekenhuisbezoekjes etc, kan ik helemaal geen aantekeningen terug vinden van deze dag. Er staat wel 2 augustus maar de pagina is verder leeg..... Ik weet dat ik mijn blauwe  bestralingskaart kreeg met de datum en tijd van de eerste bestraling. Ook zag ik een voorbeeld van een masker wat er ook voor mij gemaakt moest worden..

Kathy en ik moesten na dit gesprek nog naar de niet-rook polikliniek. Een verpleegster die zelf nooit gerookt had moest helpen om te stoppen met roken. Dat is uiteindelijk een korte tijd gelukt, maar echt slagen wilde het niet. Zeker toen ik ook niet meer kon eten was er geen stoppen meer aan. Ik nam me voor als ik weer kon eten dan zou ik gaan stoppen. Eten kon het roken vervangen als afleiding. We zijn een paar keer naar de niet-rook poli geweest. Op een gegeven moment geen afspraken meer gemaakt, het was niet wat ik nodig had.

                          

MASKER EN CT-SCAN MAKEN

Ter voorbereiding: 5 augustus werd het masker gemaakt. Met Willemiek naar het AVL. Een verpleger legde uit wat de bedoeling was. Ik zou op tafel gaan liggen met mijn hoofd op een steuntje en in mijn mond zou een spatel gestopt worden. Daarna zou het masker op maat gemaakt worden. Het masker was nodig om mij iedere keer precies op dezelfde plek te bestralen. De spatel was niet een dun houtje zoals we die kennen, nee het was een groot en dik doorzichtig ding wat er voor moest zorgen dat tijdens de bestraling mijn tong naar beneden zou blijven.

Het masker werd gemaakt van een groot stuk plastic met allemaal ronde gaatjes. De vlakke plaat werd in een bak met warm water gelegd, zodat het door de warmte vervormd kon worden. Twee verplegers legde het vel over mijn gezicht en modelleerde het. Het voelde aan als of er een warme handdoek over je gezicht werd gelegd. 

Ogen, mond, kin en hals werden stevig aangedrukt. Aan het masker zaten al zwarte ronde drukknopjes waarmee ik op de tafel werd vastgeklikt. Het masker koelde af en de plaats van ogen en mond werd met viltstift afgetekend om deze later er uit te knippen.

Hierna moesten we weer wachten, omdat er een CT-scan gemaakt moest worden van mijn halsgebied. Aan de hand van deze scan zou het bestralingsapparaat ingesteld kunnen worden. Van deze scan kan ik me helemaal niets herinneren.

Ik probeerde met Willemiek nog wel een paar dagen weg te gaan. We hadden 6 t/m 8 augustus in gedachten maar dat werd verstoord door een afspraak bij de kaakchirurg in het Elisabeth Gasthuis in Haarlem. Opeens moesten er ook nog kiezen getrokken worden. 

             

    

5 augustus 2004: Ter voorbereiding van de bestralingen moet er een masker gemaakt worden. Hiermee wordt ik vastgeklikt aan de behandeltafel om me steeds exact op dezelfde plek te kunnen bestralen.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

KAAKCHIRURG KIEZEN LATEN TREKKEN

Vrijdag 6 augustus met Kathy naar het EG in Haarlem. In verband met een verbouwing zaten we in een noodgebouw. Zo'n noodgebouw waar het ook rook naar noodgebouw, een beetje zoals scholen vroeger roken. Jak! Het was een bloedhete dag en in het gebouwtje met plat dak was de temperatuur tot ongeveer 40 graden gestegen. Het was niet te doen dus we mochten aan het eind van de gang buiten wachten. Daar stond een nooddeur open om voor een beetje verkoeling te zorgen

De kaakchirurg vroeg ook wat we daar moesten? We vertelden dat we daar met toestemming stonden. Ik had al gehoord dat er twee verstandskiezen uit moesten. Dit doen ze altijd voor een bestraling, omdat ze zo min mogelijk risico willen lopen in de toekomst. En deze kiezen kunnen later problemen geven. Daarnaast moest er ook een kies, een kroon, getrokken worden. Op de foto hadden ze een plekje gezien op de wortel, dus helaas moest deze kroon getrokken worden.

Nou trekken...het was meer breken en slopen. Na drie of vier vervelende verdovingsprikken [wat doet dat toch pijn] probeerde de arts met een tang de kiezen in één klap er uit te trekken. Nou vergeet het maar alles zat muurvast en beetje bij beetje, stukje bij stukje, kwam het er uit. Die man heeft echt staan sjorren en trekken..... Toen hij klaar was moest ik huilen. Kathy kwam me troosten en de arts onderbrak het niet en liet het gebeuren zo lang het nodig was. 

In de toekomst zal ik voortaan altijd eerst aan de antibiotica moeten als er een een vergelijkbare ingreep moet gebeuren in mijn mond. Een gaatje boren en vullen is geen probleem. Bij een bloederige ingreep zijn ze bang voor infectie en het niet dichtgaan van de wond. Dit komt omdat de gezonde cellen toch een klap hebben gekregen van de bestraling.

Dinsdag 10 augustus had ik een afspraak met maatschappelijk werk in het AVL en ben ik op bezoek gegaan. Mijn collega Wonny was opgenomen en zou geopereerd worden ivm borstkanker. Wonny is de zoveelte bij KPN waar kanker is geconstateerd. Met een bos bloemen naar de 5e etage, alleen een andere vleugel. Heel erg raar om nu eens bezoeker te zijn in plaats van patiënt.

     

 

5 augustus 2004: de CT-scan ter voorbereiding van de bestralingen.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

DE SIMULATOR

Donderdag 12 augustus moest ik naar de simulator in het AVL. De simulator is zeg maar een nep bestralingsmachine die gebruikt wordt om de instellingen in de computer vast te leggen. Later tijdens het bestralen is dan één druk op de knop genoeg om alles in werking te zetten. Ook moesten de mondkapjes gehaald worden die ik de maandag daarop nodig zou hebben voor de eerste bestraling.

De week daarvoor had ik moeten happen voor die gebitskapjes. Mijn minst favoriete bezigheid. Wat ga ik toch over mijn nek van zoiets, ik kan erg slecht tegen dat soort dingen. Ook was mijn mond natuurlijk nog steeds gevoelig dus dat er van alles in en om de mond gebeurt is dan niet echt prettig!. 

Toen we de kapjes op wilde halen kreeg ik te horen dat de kapjes er niet waren want de afdrukken van mijn gebit waren weg....zoek....foetsie.... Ik moest opnieuw happen..... Ik ontplofte! Dus tegen de dame gezegd dat ze het hele ziekenhuis maar moesten afzoeken naar de gebitsafdrukken en dat ik later nog terug zou komen. 

Er gingen toch wel dingen mis: eerst de mondhygiëniste die met een lampje in mijn mond wil kijken terwijl ik heel gevoelig was voor licht, ten tweede was er wel een kaakfoto gemaakt in het verleden, maar ze waren veel te laat met het trekken van de kiezen en het maken van de mondkapjes. Het was allemaal haastwerk.

Na de Simulator was de mondhygiëniste gelukkig gebeld dat mijn afdrukken alsnog gevonden waren en de kapjes zouden gemaakt kunnen worden. Kapjes waren nodig om te dragen tijdens de bestraling. Iets dunnere kapjes had ik thuis nodig om drie maal per week de kapjes te dragen gevuld met een fluoridemiddel. 

Ik moest naar de Simulator en we moesten wachten in de lange gang met de are bordjes. In de gang zag ik al vanaf de eerste keer mensen lopen van wie echt te zien was dat ze kanker hadden en bestraald werden. Rode nekken, hoofden, halzen, etc. Ook allerlei soorten hoofddoekjes kwamen voorbij en ook mannen met kale plekken op hun achterhoofd.

De deur ging open van een kamer en we mochten binnen komen. Een aardige man, familie..., vertelde wat de bedoeling was. Ik kon mijn shirt uit trekken en moest op een tafel gaan liggen met een raar groot apparaat er boven. Mijn masker moest op en ik werd weer vastgezet op de tafel. Ook die vervelende spatel moest weer in. Ik wist al meteen dat de spatel komende tijd voor problemen ging zorgen....

Het licht werd gedoofd in de ruimte en op mijn lijf werden strepen fel licht geprojecteerd. Ik kon deze rode strepen licht, net als laserlicht, zien op het plafond en uit mijn ooghoeken op de muur. Ik kreeg ook contrastvloeistof ingespoten... Ik moest ook nu weer huilen van een simpele naald in mijn arm. Ik weet dat ik op een geven moment al moest huilen als er bloed geprikt moest worden. Kon er...kan er...gewoon niet meer tegen als ze aan m'n lijf zitten en me pijn doen!

Niet leuk om vast te liggen op een tafel en je niet kunnen bewegen. Eigenlijk heel vernederend, maar de verpleger en de verpleegster waren heel erg aardig en bezorgd. Aan het eind werden rode lijnen op mijn lijf afgetekend met zilvernitraat. Twee strepen op beide zijkanten van de borst en 1 in het midden op mijn borst. Dit om steeds op dezelfde plek bestraald te worden. Nou ja precies........ Ik was blij dat dit ook achter de rug was en ik weer naar huis kon.

                

START VAN DE BESTRALING....

Op maandag 16 augustus om 16.05 uur werd ik voor het eerst echt bestraald. Ik moest me melden bij de balie van bestralingstoestel a3. Meestal moest je nog even op de gang wachten en soms kon je meteen doorlopen naar de machine. De eerste week boden ze me aan om mijn t-shirt uit te trekken in een piep klein hokje, daar te wachten tot ik aan de beurt was, maar dat zag ik niet zitten. Ik kreeg het al benauwd toen ik het hokje zag.

      

16,23 en 28 augustus 2004: we zijn begonnen met de bestralingen.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

Iedere maandag moest ik op de weegschaal en had ik een afspraak met de bestralingsarts. Ik maakte kennis met de medewerkers van dit toestel. Naast twee mannen werkte er voornamelijk vrouwen. aardige mensen allemaal en alles werd goed uitgelegd. Ze hebben zelfs geprobeerd om een dunnere spatel voor me te vinden maar dat is helaas niet gelukt.

Ik kon plaatsnemen op de tafel waarop mijn hoofdsteun al klaar lag. Mijn masker werd op mijn gezicht gelegd en vast geklikt op de tafel. De spatel deed ik steeds als laatste in om de tijd van in hebben zo kort mogelijk was. Alle spatels van andere patiënten tonden bij de wasbak op kleine plankjes tegen de muur.

Op de witte bekers stond naam en een vrouwen- of mannenteken. De spatel zat in een gewoon drinkbekertje en deze stond weer in de witte beker met naam. De maskers van alle mensen lagen in een soort open kast naast de wasbak. Een kast met allemaal planken met maskers en de hoofdsteunen. Iedereen ook zijn eigen hoofdsteun!

Eenmaal vastgeklikt op de tafel werd het licht gedoofd en werd ik met behulp van groen laserlicht steeds in dezelfde positie gelegd met tafel en al. Altijd even pielen voor de verpleging om het goed te krijgen. Hiervoor had ik ook de streep op mijn borst en strepen op de zijkant van mijn lichaam. Als ik in de juiste positie lag zei de verpleging dat ze gingen beginnen en verlieten ze de ruimte om plaats te nemen achter het controlepaneel.

Tijdens de eerste bestraling kan ik mij herinneren dat ik het Spaans benauwd kreeg van de spatel. Niet kunnen bewegen, bang dat je moet spugen, niet durven hoesten.... ik moest erg wennen. Het bestralingsapparaat draaide om me heen en ik hoorde schuifjes open en dicht gaan. Hierdoor kon de bundel straling groter en kleiner gemaakt worden.

De bestraling begon aan de linkerkant en het grote apparaat draaide langzaam naar boven en naar dan naar rechts. Aan het eind kwam de verpleging even binnen om de tafel waar ik op lag 90 graden te draaien. Eerst lag ik met mijn hoofd naar de muur maar aan het einde lag ik met mijn lichaam parallel aan de achterwand. Dit was om het apparaat achter mijn hoofd te krijgen, zodat ik ook van de achterkan bestraald kon worden.

Vooral de eerste keren ging het halverwege de bestraling mis. Ik begon te hoesten en moest kotsen van de spatel. De spatel zelf kon ik nog wel snel uit mijn mond trekken maar rechtop komen om te hoesten kon niet, want ik lag met mijn hoofd vastgeketend. De verpleging kwam dan aanstormen om mijn masker los te trekken. Eén keer ben ik overeind gekomen met masker en al en heb ik mezelf losgerukt van de tafel. Volgens mij moet het patroon van het masker in mijn gezicht hebben gestaan......

Je mocht een CD meenemen om naar je eigen muziek te luisteren. De eerste keer had ik Cesaria Evora bij me. Met tranen in mijn ogen luisterde ik naar het prachtige 'flõr di nha esperança'. Ieder dag had ik wel iets anders bij me. Met één van de verplegers kon ik leuk over muziek praten. Volgens mij heeft hij zelfs een cd van me mee naar huis genomen om te dubben.

                

HET PALFOND....     

De allereerste bestralingsdag had ik geen muziek bij me, maar al snel vertelde ze me dat ik een CD mocht meenemen, zodat ik naar muziek kon luisteren. Ik  nam de eerste keer muziek van Cesaria Evora mee. De bestraling begon en de medewerksters startte de muziek. Ik had opeens het idee dat ik dood was en doodstil in een kist lag. Boven mij zag ik het plafond en daarin duidelijk de contouren van een doodskist....... De contouren waren ook nog eens van hout.

Het plafond boven de bestralingstafel bestond uit melkglas met hout. Binnen de vorm was geperforeerd staalplaat gebruikt. Hierachter zat een zware balk staal die als rails diende om het bestralingsapparaat op te hijsen en te verplaatsen. Dit als het apparaat 1x in de maand schoongemaakt moest worden.

            

Het plafond boven de bestralingstafel deed mij denken aan een doodkist.
Klik op de foto voor vergroting in nieuw venster.

Toen ik de verpleging vroeg wie de ruimte had ingericht vertelden ze me dat een kunstenares het had ontworpen. Dan had ze dus duidelijk de koppeling van kanker en dood in gedachten door zo iets stoms te doen! De verpleging was helemaal verbaasd toen ik ze vertelde dat ik een de vorm van een doodskit in het plafond zag. Ik was de eerste die dit er in zag. Medewerkers zijn komen kijken en schrokken van wat ze zagen. Ik denk echter niet dat de het plafond veranderd is.

6 weken lang heb ik naar dat plafond gestaard en op het laatst weet je waar ieder gaatje of plekje zit op het plafond. Sandor die dezelfde periode ook bestraald werd wist ook te vertellen dat in de bestralingsmachine allemaal kruiskopschroefjes zaten behalve ééntje dat was weer een gewoon schroefje. Als jij dan weer bestraald moet worden ga je op zoek waar dat schroefje zit en dat houdt je dan weer bezig tijdens de bestraling. Het duurde een paar dagen eer ik de gewone schroef had gevonden.

            

MET DE TAXI...

Afgelopen maanden werd ik vaak door Willemiek of anderen naar het ziekenhuis gereden voor onderzoek. Ook mocht ik van Piet of Dries de auto lenen. Ik hoorde dat ik tijdens de bestraling een taxi mocht nemen naar het ziekenhuis. Voor mijn verzekering, de OHRA, moest wel door de bestralingsarts een formulier ingevuld worden waaruit bleek dat ik daadwerkelijk bestraald werd. 

Bij de balie van de bestraling gaf ik het formulier de OHRA mij had gestuurd. Grote ogen van de dame daar. Het bleek dat ze andere formulieren gewend was, maar ze vulde het in en zette er een stempel onder van de bestralingsarts. Dit kon ter goedkeuring opgestuurd worden naar de ohra.

Piet Zwaanswijk reed nog op de taxi voor taxifirma 'Jappie' [geen grap] in Zwanenburg. Hij zou nog twee weken rijden en mij dus kunnen brengen. Dit taxibedrijf gebeld en gevraagd of ze me wilde rijden iedere werkdag. Tja dat willen ze natuurlijk wel, zo'n klantje is goed verdienen!

De eerste week reed Piet me een paar keer naar het AVL. Lekker kleppen onderweg en hij bleef tijdens de bestraling op mij wachten. Met andere chauffeurs was het even wennen. Ze vragen toch wat er aan de hand is, willen weten wat voor kanker je hebt. 

Ook niet iedere chauffeur was de juiste persoon voor mij om leuke gesprekken mee te voeren. Naarmate ik me beroerder ging voelen had ik ook geen zin meer in gesprekken over voetbal en het opruimen van de zolder... Wat kon mij het schelen dat de vrouw van één van de chauffeurs spullen verkocht via het internet of dan de chauffeur die het maar over knokken had in de kroeg, nee dat heeft niveau... Ik wilde gewoon naar huis en zo snel mogelijk naar mijn bed!

          

26 augustus 2004: Willemiek is mee naar het AVL en maakt foto's van de voorbereidingen van de bestraling. Daarna maakt ze een foto van het controle-paneel.

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

VERDER BESTRALEN 

De eerste twee weken gingen zonder veel klachten voorbij en in het ziekenhuis kwam ik geregeld Ed en Sandor tegen die ook bestraald moesten worden. We dronken dan als het kon een kop koffie met elkaar. Altijd fijn om even met ze te kletsen over van alles en nog wat. Ik kan me herinneren dat Ed als eerste minder speeksel kreeg en met een flesje water liep.

Ed en Sandor waren al eerder met de bestralingen begonnen, omdat beiden eerder uit het ziekenhuis waren ontslagen. Ed was al twee weken eerder begonnen en Sandor tien dagen. Die verdomde drain ook. In eerste instantie maakte ik me ook zorgen om de wond die nog niet helemaal dicht was. Doordat de doorbloeding het liet afweten was de wond nog steeds open en ik was benauwd dat door de bestraling er van alles mis zou gaan. Ze hadden me verteld dat ik me daar geen zorgen om hoefde te maken.

De derde week begon mijn smaak te veranderen en kreeg ik steeds minder speeksel. Iedere dag ging het eten moeilijker en werd de smaak steeds gekker. Het werd zoeken naar wat nog smaakte en wat je nog weg kon krijgen. Op het laatst kon ik alleen bruine bonensoep en erwtensoep verdragen. Koffie ging ook nog wel al was de smaak daarvan veranderd in laurierdrop. In eerste instantie kon ik ook vanille- en chocolade vla nog wel weg krijgen.

Het werd steeds erger en op een geven moment kon ik niet meer eten, alles smaakte zo ontzettend smerig en vies. Ik kan dat aan niemand uitleggen denk ik....alles smaakte naar poep! Het veranderde per dag. De ene dag kon ik bijvoorbeeld nog een aardappel proeven maar de volgende dag kotste ik het eruit, zo ontzettend frustrerend.... De ene dag heel erg blij dat je iets gevonden had wat je nog kon eten en de volgende dag naar de winkel om het weer te halen. Thuis neem je de tijd en energie om weer te koken en dan opeens bij de eerst hap.....jak! Van de één op de andere dag smaakte iets niet meer en kon ik na slechts 1 hap het eten in de vuilnisemmer kieperen.

Na ongeveer  drie of vier weken ben ik opgehouden met eten. Alleen een flesje water bij de hand, omdat de speekselproductie ook steeds minder werd. De eerste week heb je nog vreselijke honger maar de angst voor smerig eten zorgt ervoor dat je het niet meer probeert. Het hongergevoel, het hebben van trek en willen eten verdween vanzelf. Ik was en ben nog steeds verbaasd hoe snel dat gaat. Niets meer eten en het ook niet missen. Wel veel roken, dat was niet meer te stoppen...

Het is ook een combinatie van pijn waardoor je niet meer wil eten. De zijkanten van de tong lagen open en alles prikte en deed pijn. Het slijmvlies in de mond was kapot en als er ook maar iets onder de tong kwam op de mondbodem werd ik gek van de pijn. Je ontlasting verdwijnt ook helemaal. In het kan met veel moeite nog iets produceren, maar het stopt gewoon. Je hoeft niet meer naar het toilet 's ochtends, allemaal heel simpel.

Ik werd iedere maandag gewogen voor of na het bestralen. Eén van de laatste keren daar een enorme ruzie gemaakt. Ik weigerde op de weegschaal te gaan staan, omdat het echt helemaal nergens op sloeg. De ene week kwam ik binnen in korte broek, T-shirtje en gympen. De andere week stond ik op de weegschaal in lange broek , dikke trui en zware legerkistjes aan de voeten. sloeg dus helemaal nergens op.

Omdat het gewicht snel minder werd moest ik naar de diëtiste in het AVL. Daar ben ik begonnen met het proberen van allerlei astronautendrankjes. Heel smerig ruikend en alleen de smaak chocolade was nog weg te krijgen. 6 van die pakjes op een dag en het gewicht zo stabiel blijven........ dus pakken van die troep besteld en met goeie moed er aan begonnen. Na een week smaakte dit ook naar poep en weigerde ik het nog te drinken....

Mijn baardgroei werd met de dag minder. Veel mensen zullen denken: nou lekker makkelijk dan hoef je het niet meer te scheren. Maar de gedachte dat de baardgroei niet meer terug zou komen maakte me toen al erg verdrietig. Als het nu helemaal zou verdwijnen dan zou het niet opvallen. Nee het zou kale plekken gaan vertonen had Coen Rasch me verteld. Het scheerapparaat deed zijn werk.

 

 
31 augustus 2004: Links de opslag van alle masker van patiënten.  In het midden werd ik weer  met precisie uitgebalanceerd om goed te liggen voor de bestraling. Rechts de computers waarmee de bestraling werd gestart en de monitoren waarop de verpleging me in de gaten hield.

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

Ook mijn haar aan de achterkant van het hoofd wilde niet meer groeien. De bestralingsbundel gaat dwars door het hoofd heen en verbrand de haarzakjes. Onderaan ontstond een plek die kaal bleef. Ik was al gewend om mijn hoofd tweemaal in de week kaal te scheren dus dat maakte me niet veel uit. Niemand dan ook die het merkte.

De vermoeidheid nam ook per dag toe. Ik viel ook zoveel af en als eerste gaan je spieren naar de klote. Boodschappen tillen werd moeilijk, de trappen op ging niet meer in één keer en ik wilde alleen nog maar naar bed. Het ziekenhuis begon zich ongerust te maken over mijn gewicht. Ze konden op hun kop gaan staan maar eten ging niet meer en ik weigerde het ook nog langer te proberen. 

Opeens veranderde ook mijn stem, iets waar ik ook voor gewaarschuwd was. Ik werd hees en kon steeds minder hard praten. Ook de toonhoogte werd anders. Dit heeft niet zo lang geduurd, het was één van de dingen die na de laatste bestraling heel snel weer herstelde gelukkig.

Het verliezen van gewicht werd steeds zichtbaarder en ik begon er uit te zien als een echte kankerpatiënt. Ik was jaloers op Sandor en Ed die aan één kant bestraald werden. Smaak en speeksel kwamen bij hun vrij vlot weer op gang. Bij mij wilde het allemaal maar niet.  

Op het dieptepunt woog ik 65.6 kilo. Ik was meer dan 22 kilo afgevallen.  Ik had afgesproken dat als ik onder de 65 zou komen ik het ziekenhuis in zou moeten. Om dat te verkomen kreeg ik op een gegeven moment een neussonde in om me zo te voeden. Een paar weken hiervoor hadden ze me hiervoor al gewaarschuwd en ik zag dit helemaal niet zitten. Maar nu dat eten helemaal niet meer ging en ik me steeds slechter ging voelen en haast niets meer eten kon maakte me het niet meer uit. Graag zelfs een sonde door de neus naar de maag. Hoefde ik me niet meer druk te maken om het eten.....was ik af van dat gevecht! 

                          

 
9 september 2004: voor de bestraling eerst beschermende mondkapjes indoen en de spatel. Dan weer uitlijnen om de bestraling te kunnen beginnen.

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

    

SONDEVOEDING

27 september heeft de bestralingsarts mevrouw de Haan de formulieren getekend om te starten met sondevoeding. Kwa gewicht zat ik nog niet op mijn dieptepunt, maar er was nu sprake van ondervoeding dus was er geen keus meer. Dinsdag 28 september ben ik met Kathy naar het AVL gegaan , had een afspraak op de dagbehandeling om 13.45 uur om de sonde in te brengen. De daghehandeling was een plek in het AVL waar ik tot dan nog niet geweest was. Het zit op de eerste etage en ziet er uit als een verpleegafdeling. Kamers met bedden maar ook kamers met stoelen. Mensen krijgen hier ook hun chemokuur.

Een aardige verpleegster bracht ons naar een kamer waar ik plaats kon nemen. Na even gewacht te hebben kwam ze met wat spullen: een zakje waarin de sonde verpakt zat, een schaar, een grote spuit, etc. Ze vroeg nog of het de eerste keer was dat ik een sonde kreeg. Ze legde uit wat de bedoeling was. Ik kreeg een bekertje water en een handdoek in mijn handen. Ze vertelde dat ik bij het inbrengen van de slang vooral moest drinken en SLIKKEN! Ik was er doodsbenauwd voor. Hoe is het mogelijk dat een slang via je neus in je maag eindigt.....

Het viel niet mee, je hebt het gevoel dat je stikt en dat je moet braken. Door water te slikken neem je de sonde mee naar binnen. Heel benauwd en naar adem happend riep ik nog dat ze halverwege even moest stoppen om me te laten wennen. Er werd niet doorgeduwd met het antwoord:"we zij er bijna". Met veel moeite zat dat ding er in. Tijdens het inbrengen van de sonde zit er een ijzerdraad in de plastic slang. Op het moment dat 'ie in is gebracht wordt de ijzerdraad er uitgetrokken en is de slang weer helemaal flexibel. Het ijzerdraad werd opgerold, plakbandje er om heen en ik kreeg deze mee....

             

 
4, 12 en 17 september 2004: we zijn op de helft van de bestralingen. 

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

Ze pakte een stethoscoop en luisterde of de sonde netjes in mijn maag zat. Om dit te testen werd er op de sonde een grote spuit geplaatst met niets er in. Door lucht naar de maag te spuiten moest zij het dan op de juiste plek horen borrelen. Dat was even lastig en ook een andere verpleegster kwam luisteren. Het ding zat gelukkig goed en kon vastgeplakt worden. Op je neus een rare pleister die ook om de slang zat gewikkeld. Het uiteinde van de slang werd achter ja oor gehangen, zodat het niet onder je neus bungelde. 

Van de firma Medizorg kreeg ik de sondepomp, twee pakken voeding, een tas, infuusstandaard en bijbehorende spullen geleverd. Binnen twee dagen ben je opeens expert in het omgaan met een sondepomp. Alle troep in de auto geladen en naar huis. Daar meteen de eerste zak voeding aan de infuusstandaard gehangen en de stekker van de pomp in het stopcontact om de accu te laden.

Thuis niet meteen de eerste zak voeding aangekoppeld. 's Nachts zouden we voor het eerst eten. In het ziekenhuis hadden ze me verteld dat ik met weinig moest beginnen, omdat de hele boel maag en darmen weer in werking moesten komen. 's Avonds naar een verjaardag geweest waarvan ik achteraf denk dat had ik beter niet kunnen doen. Ik had zo nu en dan braakneigingen van de slang in mijn keel, ik zag er niet uit en das niet echt de feestvreugde verbeteren....

Thuis de eerste zak met vloeibare voeding aan het infuus naast mijn bed en de hele handel op de pomp aangesloten. Natuurlijk erg wennen om in slaap te vallen met het irritante geluid van de pomp. Als je in bed je zo draait dat de slang klemt komt te zitten gaat het alarm af en begint dat ding te piepen als een gek. Het is zelfs een keer gebeurt dat de koppeling van twee slangen los was geschoten in bed en die troep.................... bah! Op een gegeven moment had ik de infuusstandaard met pomp op de gang gezet om maar niet dat vervelende geluid te horen. De voedingsslang kon net onder de deur door...

Een sondeslang in betekende geen moment rustig kunnen  ademhalen of slikken. Je bent je te bewust van dat er iets in je keel zit. Na twee of drie dagen heb ik dat ding 's nachts er uit getrokken, ik stikte haast en kon niet meer stoppen met braakneigingen. Raar gevoel om die slang uit je lijf te trekken. Ik deed het heel voorzichtig en er leek maar geen eind aan te komen. De doorzichtige slang was heel smerig bruin geworden en stonk enorm...

De volgende ochtend het ziekenhuis gebeld en ik kon meteen langskomen om een nieuwe sonde te plaatsen. Dit heeft zich een paar keer herhaald en het werd steeds makkelijker om de sonde in te brengen. Toch raakte ik niet gewend aan het hebben van een sondeslang in je keel. Als de sonde er iets uit was gegleden duwde ik hem zelf weer iets terug de maag in. Op de slang zette ik een streepje met een marker, vlak bij de neus, zodat ik wist hoe ver de slang moest.

Op de fiets, in de stad, in de supermarkt...overal weer veel bekijks. De mensen dachten over het algemeen dat het zuurstof was. De sondepomp past in een rugzakje waar ook een liter voeding in kon. De accu van de pomp werd 's nachts opgeladen, zodat je overdag de deur uit kon met dat ding. Maar alles ging moeizaam, ik was te verzwakt om haast te kunnen fietsen en boodschappen te doen.

Als je afvalt breken je spieren heel snel af. Van de diëtiste in het AVL heb ik nog een blik met poeder gekregen wat ik op moest lossen in water. Hierin zaten heel veel eiwitten om zo de spieren te sparen, maar dat heeft niet echt geholpen. De spieren waren weg en ik was broodmager. Alle kleding werd te groot en broeken moest ik aansnoeren om ze niet onderweg te verliezen. Ik hoefde de knopen van broeken niet meer los te maken, ik kon er zo in en uit...

Na een paar weken werd de pijn in de tong minder en hielpen pijnstillers erg goed. Ik kreeg een vloeibaar goedje en als ik dat rond liet gaan in de mond dan werd de hele boel verdoofd. Was een verademing om geen pijn te hebben... Ik kan niet meer terugvinden wanneer de sonde er uit is gehaald en gebleven, ik denk dat het maandag 25 oktober was. In ieder geval zie ik op foto's dat de sonde op 30 oktober verdwenen was. Er staat me bij dat ik niet was aangekomen maar dat het afvallen was gestopt. Ik kon weer iets zelf weg krijgen al smaakte het naar niets of heel smerig. Als eerste ben ik dagelijks weer erwtensoep gaan eten. Honderden blikken van die troep weggewerkt....

                   

 
3, 10 en 16 oktober 2004: Eten gaan niet meer normaal. Besloten is om via een sonde gevoed te worden, omdat ik teveel kilo's kwijt ben geraakt. 

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

PANIEK!!!!

Op woensdagnacht 27 oktober lig ik in bed en voelde ik opeens een nieuwe bobbel nu rechts onder de kaak. Op dezelfde plek had links de uitzaaiing gezeten en de bobbel was kwa formaat haast gelijk. Meteen rechtop in bed en voelen, naar de badkamer om in de spiegel te kijken, de bobbel was al zichtbaar.... Ik kon niet meer slapen en was in alle staten......  Van het ene op het andere moment was de paniek weer volop aanwezig. Meteen waren alle negatieve gedachten weer terug..

Dinsdag 2 november had ik gelukkig al een afspraak staan voor controle KNO. Arts Balm was kort af en had weinig tijd. Hij voelde aan de bobbel en zei dat het anders voelde dan kankerweefsel maar dat er voor de zekerheid wel een echo gemaakt moest worden met eventueel een punctie. Aai een echo had toen ook laten zien dat het fout zat.

Tijdens deze controle vertelde ik ook dat ik pijn hield aan een klein bobbeltje op het litteken onder mijn kin. Omdat de pijn afgelopen maanden niet minder was geworden wilde Balm dat dit weggehaald zou worden. Hij dacht dat het misschien een achtergebleven stukje hechting was. 

Woensdag 3 november had ik een afspraak bij mevrouw de Haan de bestralingsarts. Kwa gewicht was ze tevreden en ze vond dat de hals iets strakker was geworden. De onzekerheid over de nieuwe bobbel. Ze zei dat de kans klein was dat er iets fout zat want door de bestraling waren alle kankercellen gedood. Nieuwe kankercellen hebben 2 maanden nodig om te groeien en groter te worden. Januari en februari zouden spannende maanden kunnen worden. Echter tweemaal bestralen kan niet als er iets zou gebeuren. Ze vertelde dat dan chemo een optie is. 

Ook vertelde ze dat mijn grote speekselklier links tijdens de operatie ook was verwijderd. Dit was nieuw voor mij. Hierdoor zal speeksel nooit meer voor 100% terugkomen vertelde ze. Op de vraag hoe het ging met eten antwoordde ik dat ik tegenwoordig een loempia kon weg krijgen. Ze lag haast onder de tafel van het lachen....dit had ze nog nooit gehoord. Iemand die bestraald is geweest gaat weer beginnen met eten en start dan met een loempia hihihihi.

Ik vertelde dat de vermoeidheid nog erg opspeelde en vroeg haar wat ik kon doen om dat de verbeteren. Ik had het gevoel dat ik thuis niets zat te doen en dat het daardoor ook maar niet beter ging. Zij was het die mij voor het eerst vertelde over het revalidatieprogramma Herstel & Balans. Ze had er goede ervaringen mee en stelde voor dat ik informatie zou gaan inwinnen en me daarvoor zou opgeven.

De echo werd gemaakt op  5 november en er was gelukkig geen punctie nodig. De nacht van 4 op 5 november haast niet geslapen. Ik zat te zweten in de wachtkamer lees ik in mijn dagboek terug. Voor de echo shirt uit en op de tafel gaan liggen met weer een kussen in mijn nek, zodat het hoofd goed naar achteren viel. Een klodder glijmiddel uit een spuitbus op de bobbel en de man begon te scannen. Hij keek en keek maar kon geen verdacht weefsel zien dus een punctie was ook niet nodig. Pfffff wat een opluchting... Maar wat was het dan wel? Ik kon 12 november bellen met de KNO voor de uitslag.

                     

EEN KLEINE OPERATIE? 

Op 11 november ging ik met Willemiek naar het AVL om het bobbeltje op het litteken onder mijn kin open te maken en te kijken wat er aan de hand was. Ik ging er vanuit dat het een ingegroeid haartje was maar arts Balm vertelde me dat het misschien een achtergebleven hechting was. Op mijn afspraakkaart was achter deze afspraak 'Excisie' genoteerd. De afdeling O.B.C. zat op de tweede etage in het AVL. Ook de etage waar de operatiekamers zijn. Ik moest even wachten voor we werden geroepen en ik werd verwelkomd door de arts Michel van den Brekel. Ik kon plaatsnemen op de behandeltafel.

Het leek een beetje op een operatiekamer maar dan in het klein. Geen apparatuur voor de narcose of zo. In het midden de tafel en een grote lamp er boven. Twee verpleegsters in operatiekleding en mondkapjes voor.... Michel van den Brekel ook in OK kleding en met zelfs een groene hoofdmuts op. Ik dacht dat het een klein ingreepje zou worden. Even een heel klein sneetje en dan weer hechten. Helaas was ik totaal niet goed voorbereid op deze ingreep.

         

11 november 2004: een pukkeltje op het litteken blijft irriteren, pijn doen. Het wordt weggesneden. Ik had niet bedacht dat er zoveel weggesneden zou worden.

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

Ik kreeg twee vervelende verdovingsprikken en daarna werd er gewacht om de verdoving zijn werk te laten doen. Toen kreeg ik een groene lap over mij heen met daarin een uitsparing, zodat de arts bij het bobbeltje kon. Het duurde voor mijn gevoel maar 25 minuutjes. Toen hij klaar was werd de lap weggehaald en kon ik me aankleden. Ik zag Willemiek en die zag er lijkbleek uit. Ik vroeg of het wel ging met haar en ze knikte ja.

Daarna begreep ik dat er geen klein pukkeltje was weggesneden. Er was een flink stuk weggesneden met daarin het pukkeltje. Dit werd ook weer voor onderzoek naar het lab gestuurd. Er was veel meer weggesneden dan ik had verwacht. De huid werd weer bij elkaar getrokken en nog strakker naar elkaar getrokken. Een litteken op een de plaats waar het juist zo mooi gehecht was tijdens de vorige operatie. Ik baalde als een stekker toen ik zag dat dat er minder mooi uitzag dan eerst. Had ik deze ingreep wel laten doen als ik dit van te voren had geweten...... Ik betwijfel het!

                 

VERDER NA DE BESTRALING....

Op 12 november kreeg ik de uitslag van de echo die gemaakt was van de bobbel rechts onder de kaak. De artsen gaan er van uit dat dit de grote speekselklier is die opgezet is. De kans is groot dat deze nu protesteert. Speeksel wordt niet meer aangemaakt en de speekselkanalen werken niet meer. Ze gaan er vanuit dat de klier binnenkort kleiner zal worden en uiteindelijk zal afsterven.

Het irriteerde me dat ik 's nachts steeds wakker werd om te plassen. Weer in slaap vallen kostte veel moeite, omdat ik meteen begon te malen en de gedachten niet meer kon stoppen. Maakte me veel zorgen over de bobbel in mijn hals.

Om te weten hoe het achter de schermen ging tijdens de bestraling hebben Sandor en ik bij elkaar meegekeken. Op het controlescherm ben je via een videocamera te volgens en op een computerscherm is jouw specifieke bestraling te zien. Van Sandor heb ik ook foto's gemaakt tijdens het installeren voor de bestraling. Zo kon ik ook eens zien hoe de groene strepen op het lichaam werden geprojecteerd om je in de juiste positie te krijgen.

Op 19 november moest ik weer naar de KNO poli om de hechtingen er uit te halen van de ingreep op 11 november.  Meteen uitvoerig overleg gepleegd over de bobbel in mijn rechterhals. Ze blijven erbij dat het een speekselklier is en dat deze zal afsterven. 

   

24 en 30 oktober  en 19 november 2004: De sonde is er weer uit gelukkig. Het normaal eten lukt weer een beetje. Ik kom weer aan! 

Klik op foto's voor vergroting in nieuw venster.

Naar de diëtiste geweest en ze was blij te horen dat ik het eten weer probeer op te pakken. Afgelopen weken alleen maar erwtensoep gegeten en dat komt mijn neus uit. Ik probeer nu kifilet te eten met groenten. De smaak is vreselijk, maar alles is beter dan weer een sonde. 

Ik heb een auto gekocht. Een oerlelijke Mazda in een vreselijke kleur... Maar ik ben blij dat ik geen auto meer hoef te lenen en zelf mobiel ben om steeds naar het ziekenhuis te gaan. Wel heel erg aardig van oa Piet en Dries dat ik hun auto mocht lenen!!! Iedere middag op tijd naar bed, omdat ik helemaal afgepeigerd ben van een paar uur aktie. Gemiddeld twee ochtenden in de week duik ik na het ontwaken weer het bed in, omdat ik te moe ben om iets te doen.

Op 1 december had ik een afspraak met mijn bestralingsarts mevr de Haan. Sinds kort had ik weer steken in mijn oor en deze leken precies op de steken in het begin. Het was toen uitstralingspijn van de tumor. Nu was ik weer heel erg in paniek. Besloten werd toch maar weer een MRI-scan te maken om zekerheid te krijgen. De MRI-scan werd op 10 december. Het was weer vreselijk, weer werd er meerdere keren verkeerd geprikt om een infuus in te brengen. Dit was weer nodig om contrastvloeistof in te spuiten. Ik haat het gewoon! Op 15 december zou mevrouw de Haan mij bellen om de uitslag te bespreken. Er was geen reden tot paniek, er was niets te zien op de MRI. Na het horen van de uitslag had ik een enorme huilbui, alle emotie en spanning kwam er uit. Het luchtte me op en ik kreeg weer lucht.

Ik heb contact opgenomen met Astrid Kleiweg van het revalidatieprogramma Herstel & Balans. Bestralingsarts mevrouw de Haan had me over dit revalidatieprogramma verteld. Mevrouw Kleiweg vertelde dat er in januari een groep ging starten en dat er al genoeg aanmeldingen waren. De ervaring leerde dat er altijd mensen afvallen die zich hadden opgegeven. Dit omdat ze weer kanker krijgen of om andere redenen. Ik had een intake met haar op maandag 27 december in een verlaten Maria Stichting in Haarlem. Het ziekenhuis was bezig om te verhuizen naar Hoofddorp.

Ik ging met Willemiek naar de afspraak en tijdens deze afspraak zou zij boordelen of ik geschikt was voor deelname aan het programma. Het werd een heftig gesprek. Ze wilde precies weten wat er allemaal gebeurd was en ik hou het niet droog als ik er over moet vertellen. Onder andere hierom zei ze dat het programma een goede keuze was om te gaan doen. Ik mocht gaan deelnemen en er zou gestart worden op dinsdag 14 januari. Ik was dolblij dat ik mocht meedoen. Eindelijk actief werken aan mijn herstel....

    

Juni 2005

Het is nu half juni 2005. Wat er allemaal vanaf januari 2005 is gebeurd lees je in mijn kankerdagboek op één van de volgende pagina's. Tja hoe is het nu met me..... Er is veel gebeurd sinds januari. Smaak is iets beter, zaken smaken neutraal over het algemeen. Alleen zuur  wil nog niet, ik kan helaas geen fruit eten. Volgens de diëtiste is het juist de zure smaak die over het algemeen als eerste terugkomt na bestralingen in het halsgebied. Maar goed nieuws is dat ik 10 kilo ben aangekomen! De pijn in mijn mond is minder geworden, als ik maar geen rare dingen doe en eet. Ik zal maar eens in het dagboek schrijven welke klachten er nog zijn en aan welke klachten ik inmiddels gewend ben....... Nu bezig met de zuurstofbehandeling in het AMC om de kaak zoveel mogelijk te besparen. Ik heb er geen vertrouwen in, maar we zien wel.........  

NAAR DE VOLGENDE PAGINA  

HOME